wtorek, 14 lutego 2017

Noże do zadań specjalnych

Każdy szanujący się kucharz ma w swojej kuchni co najmniej kilka noży. Różnią się one długością, szerokością, rodzajem ostrza, czasem tworzywem, z jakiego są wykonane albo rodzajem rękojeści. W wielu domach w powszechnym użytku jest jeden, czasem dwa lub trzy noże uniwersalne - o średniej długości i szerokości, pozwalające w miarę sprawnie posiekać i warzywa, i sery, i pokroić pieczywo. Nie dają nam one jednak pełnej sprawności w kuchni, a częste używanie ich do celów innych niż ich przeznaczenie może je po prostu zniszczyć.



Noże duże


Noże szefa kuchni, tasaki, noże do pieczywa - to te największe, których tak naprawdę rzadko używa się w domu, za to częściej w restauracyjnych kuchniach. Nóż szefa kuchni - szeroki u nasady, zwężający się ku końcowi, lekko wyprofilowany. Jest on dość ciężki, co sprawia, że można nim bardzo precyzyjnie kroić. Jest doskonały, gdy kroimy dużo i często - do siekania warzyw czy mięsa. Nóż uniwersalny jest nieco węższy niż szefa kuchni i jak sama nazwa wskazuje - można go używać do sprawnego krojenia warzyw, owoców, filetowania, czy nawet obierania. Nóż do pieczywa jest prosty, szeroki i posiada specjalne ostre ząbki, które doskonale wżynają się w chrupiącą skórkę świeżego chleba nawet, gdy nie są dobrze naostrzone.

I noże całkiem małe


Nóż do warzyw jest idealny do ich obierania czy wykrawania - jest malutki, zaostrzony na końcu i bardzo lekki. Noże do sera są najbardziej charakterystyczne ze wszystkich - posiadają specjalne otwory na powierzchni, a ich czubek jest rozwidlony. Dzięki temu nóż doskonale kroi miękkie i twarde sery, a jego końcówka jest idealna do podnoszenia świeżo ukrojonych plastrów sera.

Warto posiadać noże WMF, jeśli nie wszystkie, to przynajmniej kilka noży różnego rodzaju - do potraw, które najczęściej przygotowujemy w swojej kuchni.

1 komentarz: