poniedziałek, 22 maja 2017

Historia sztućców



Najprawdopodobniej pierwszym sztućcem był nóż. Służył do krojenia składników do dań. Jako, iż ludzkość zorientowała się, że nie wszystkie dania wygodnie je się rękami powstała łyżka. W późniejszym czasie wynaleziono również widelec. Niedługo potem sztućce stały się podstawowym wyposażeniem każdego gospodarstwa domowego. Od dziewiętnastego do czasów współczesnych trudno wyobrazić sobie spożywanie posiłków bez sztućców.

Rodzaje sztućców


Każdy dobry komplet sztućców (na przykład sztućce wmf) powinien posiadać kilka podstawowych rodzajów. Jednym z podstawowych rodzajów sztućców jest łyżka obiadowa. Jest to stały element kompletu obiadowego, za jej pomocą możemy zjeść zupę lub inne płynne dania. W zależności od producenta miseczka w łyżce może być płytsza lub głębsza. Jeśli chodzi o łyżki w każdej kuchni znajduje się również łyżeczka do herbaty i łyżka wazowa. Możemy zakupić również łyżeczki do cukru, sałatek, sosów lub deserowe. Kolejnym nieodłącznym elementem każdej kuchni jest widelec. Wyróżnić można przede wszystkim widelec obiadowy. Istnieją również widelce do przystawek, do ryb, widelce sałatkowe, a także widelczyki do deserów. W podstawowym zestawie sztućców nie może również zabraknąć noża. Najbardziej uniwersalnym nożem jest nóż stołowy. Przyda się zarówno do dań mięsnych, ryb oraz warzyw. Warto posiadać również nóż do sera, odpowiedni nóż do steków oraz do ryb, którego tępe ostrze ułatwia oddzielanie ości od mięsa ryby.

Gdzie kupić dobre sztućce


Aby wybrać dobre sztućce należy zwrócić uwagę na materiał z którego są wykonane. Warto stawiać na sprawdzoną i polecaną markę sztućców na przykład: sztućce WMF czy Auerhahn Najpopularniejsza jest stal szlachetna, która charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia oraz niskie i wysokie temperatury. Warto wybierać sztućce z dobrej jakości materiałów, by służyły nam przez wiele lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz