piątek, 18 marca 2011

Kieliszki do jajek jako ciekawe dekoracje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc warto je dobrze przygotować i nadać mu wspaniałej oprawy. Każde naczynie na pięknie nakrytym stole może stanowić jego dodatkową dekorację, ale dziś chcemy Wam pokazać porcelanowe kieliszki do jajek, różniące się nieco od tych tradycyjnych zarówno designem, jak i funkcjonalnością.

Na pierwszy ogień, kieliszki z oryginalnej kolekcji Black Contour firmy Menu. Kształtem bardziej przypominają osłonkę na jajko i słusznie, bo czarna nakładka wykonana jest z silikonu, który ma za zadanie utrzymać ciepło jajka do momentu, aż wszyscy zasiądą do stołu. Praktyczne rozwiązanie, bo można wtedy jajka ugotować wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Dodatkowo, silikonowa osłonka przyda się później na skorupki:)




































Drugą propozycją są bardzo podobne kieliszki Blomus Desa. Także posiadają silikonową otoczkę, ale ich forma jest dużo bardziej prosta i w ogóle nie kojarząca się z kształtem jajka. Przypomina bardziej mały kubeczek, pod którym kryje się jakaś niespodzianka:)



















Kolejna propozycja to wspaniałe połączenie porcelany i stali szlachetnej. Kieliszki Blomus Tito, bo o nich mowa, to płaskie podstawki ze stalowym wieczkiem, w którym zaprojektowano dwa otwory: jeden okrągły na jajko, a drugi w kształcie półksiężyca, do którego można wrzucać skorupki.



















A teraz jedno z naszych ulubionych rozwiązań, czyli podstawka na jajko i talerzyk w jednym. Firma bonApart, proponuje takie w kolekcji Sweet Animals. Jak widać, na uroczym, małym talerzyku jest miejsce zarówno na jajko i skorupki, jak i na łyżeczkę.


































Na koniec też będzie kieliszek 2w1, ale tu Was troszkę zaskoczymy. Mianowicie firma Arzberg w kolekcji Tric Office wymyśliła, że połączy kieliszek na jajko z obrączką na serwetkę! Patrząc na kształt tego naczynia można uznać, że pomysł ten udał im się idealnie:) Dzięki temu, będzie ono przydatne zarówno na śniadanie, jak i na elegancką kolację.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz